Autoritățile stabilesc duminică dacă ursul împușcat este cel care a atacat trei oameni

Autoritățile stabilesc duminică dacă ursul împușcat este cel care a atacat trei oameni
Autoritățile sanitare vor stabili duminică dacă ursul împușcat la Pietroșița este cel care a atacat trei persoane, însă până atunci sunt menținute patrulele de polițiști și jandarmi în zona Pietroșița - Buciumeni, dar și la Runcu, unde are loc o manifestare la care sunt așteptați mii de oameni.
Publicat: 16/09/2012, 11:10
Actualizat: 28/09/2018, 01:36

Autoritățile sanitare vor stabili duminică dacă ursul împușcat la Pietroșița este cel care a atacat trei persoane, însă până atunci sunt menținute patrulele de polițiști și jandarmi în zona Pietroșița – Buciumeni, dar și la Runcu, unde are loc o manifestare la care sunt așteptați mii de oameni.

Ursul împușcat de vânători în localitatea dâmbovițeană Pietroșița, un mascul de 100-120 de kilograme, va fi examinat duminică de către specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, care trebuie să stabilească dacă avea rabie, în condițiile în care se presupune că animalul care a atacat trei oameni era turbat.

Potrivit directorului acestei instituții, Sandu Tolea, rezultatele autopsiei și ale probelor de laborator vor fi cunoscute în cursul zilei de duminică.

„Se va începe în această dimineață autopsia ursului și prelevarea probelor pentru analizele de laborator care vor stabili dacă acest animal era turbat, respectiv dacă este bolnav de rabie”, a declarat directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea.

Până la aflarea rezultatelor analizelor, autoritățile mențin polițiștii și jandarmii în patrule în zona Pietroșița – Buciumeni, dar și la Runcu, unde timp de două zile are loc „Răvășitul oilor”, manifestare la care vin mii de vizitatori, turiști și localnici.

De asemenea, localnicii sunt sfătuiți de autorități să nu se îndepărteze de zonele locuite și să renunțe deocamdată la culesul fructelor.

Ursul prins la miezul nopții a fost gonit de câțiva câini și ulterior împușcat de un vânător aflat în patrulare în zonă, la ieșirea din Pietroșița, pe malul râului Ialomița.

„Am auzit câinii lătrând foarte tare, am aprins lanterna, l-am vazut și am tras un singur foc. Avea gura neobișnuită, iar ochii îi sticleau foarte tare, în mod nefiresc. Era pe marginea râului. Eu cred că acesta este ursul ucigaș, că am nimerit bine, eu așa zic. Un urs sănătos nu ar fi avut un astfel de comportament. Sunt atâția urși în țară și nu s-a întâmplat niciodată ca vreunul să atace trei oameni în aceeași zi. Acesta este sigur bolnav, probabil de rabie”, a declarat vânătorul.

Înainte de împușcarea acestui urs, un elicopter cu instalație de termoviziune al Ministerului Administrației și Internelor a survolat zona, după ce ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a venit la Buciumeni, localitatea sa natală, a solicitat acest aparat de zbor i pentru a repera animalul.

Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacați de un urs. Femeia, care este rudă a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plăgi pe față, la gât, la picioare și la coapse, dar „este într-o stare generală bună”, afirmau medicii Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, unde a fost internată aceasta. În cursul serii, femeia a fost transferată, cu o ambulanță, de la spitalul din Târgoviște la Spitalul de Arși din București.

Incidentele au avut loc sâmbătă, într-un interval de aproximativ șase ore, în județul Dâmbovița, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localități fiind învecinate.

De asemenea, animalul a atacat și un bărbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, lângă mașină. Acesta a suferit leziuni pe spate și la față.

Sâmbătă seară, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mers la Buciumeni, unde a anunțat că a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni să poată fi împușcat, spunând că trebuie intervenit sâmbătă noapte, nu mai târziu, pentru că animalul este suspect de turbare și poate ataca alte persoane.

Fondul de vânătoare din zona Pietroșița de unde provine ursul este privat, fiind administrat de către „Asociația de vânătoare și pescuit Dunărea 2007” din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Am aflat CINE e noul iubit al Emei Uta! Va zbura în Mykonos unde e...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
De ce vin turişti din China, Coreea sau Australia să înveţe limba română. Cursul costă...
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
Gestul impresionant făcut de un tânăr român pentru o bătrânică de 90 de ani: „Când...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Atac asupra reţelei feroviare de mare viteză din Franţa, înaintea începerii Jocurilor Olimpice
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri...
S-au trimis ordine de încorporare. Sute de tineri, chemați în Armată
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Un șarpe mortal a eliberat suficient venin cât să ucidă 400 de oameni